Khamis, 29 Oktober 2009

oktober

salam...............

rasenya belum terlambat lagi saya nak menceritakan ttg specialnya bulan oktober ...
ini kerana ni bulan lahir saya, abg dan adik saya yg kebetulan dengan qada-qadarNya jatuh pada bulan yg sama....abg anak sulung kemudian saya yg kedua dan adik saya tu anak yg ketiga...so kitaorg ni lahir rapat-rapat la tahun....dan semoga kitaorg rapat-rapat la sampai bila-bila....insyallah!!!!

nak citer pasal kitorg ni memg la bnyk citernya...maybe la sbb ktorg ni yg rapat-rapat myebabkan bila sorg buat salah mesti semua kene hukum....biasa la....bnyk kenangan ktorg wktu kecik antranya...pernah kene hantar ke rumah salah seorg kawan ayah ...kitorg pggil dia cik zizah...ktorg dihantar kesana utk belajar mengaji al-Quran..ye la !!!waktu tu cuti sekolah...drpd buat keje x berfaedah baik ayah antar ke sana....tp kat sana best gak!!cuma ada la kadang-kadang tu kene marah terutamanya abg saya ...dia degil skit waktu kecik...x pasal2 kitorg pun kene marah sekali...huhuhuuhh.... bila rindu nak balik rumah....ktorg x boleh tefon mak ayah..sedih waktu tu...mcm duduk kat asrama jer!!! smpai ktorg curi2 tefon umah sbb nak balik...x ingat la ..waktu tu...saya umur 9 atau 10 tahun....dah besar!!! tp biasa la....

lpas tu antra kenangan yg paling x boleh lupa ... ktorg kene antar tinggal kat asrama...waktu tu tinggal kat ipoh...sekolah tu kat bagan serai...memg la x jauh...tp waktu tu kita mmg la sedih x pernah tggal kat asrama tiba2 kene antar pulak....
tp bila difikir balik ....itu merupakan satu
rahmat atau anugerah yg paling besar diperolehi oleh kami dan famili....sebelum tggal dia asrama ....dari segi agama ktorg ni kurang skit...bukan nak buka aib sendiri...tp saya mengaku ...sebelum tu saya kurang skit melaksanakan suruhan agama...tp bila dihantar ke sana....(MA'AHAD AL-RIDWANIAH) kali pertama tu mcm tercengang2 la gak!!! terutama waktu solat...org tunduk saya tunduk org sujud saya sujud...main ikut jer!!! lpas tu saya ni sebelum tu x bertudung tp bila kat sana bila nak kuar hostel kene pakai tudung..huhuhuhhh...mmg lawak la waktu tu ....tudung tu dah mcm apa jer!!! saya plak main pakai ja...emmm....
tp skrg alhamdulilah...xdpt nak diucap dgn kata2 tp hanya diri sendiri shj yg dpt menilai diri kita....mmg betul la yg hidayah itu hanya Allah s.w.t saja yg dpt mmberinya kpd hambaNya.....



sebelah kiri

ni abg saya... Qamadirul nur b kamaru
ddin..dilahirkan pada 10/10/1987....merupakan anak sulung.. berumur 22 tahun ....skrg belajar di al-Azhar, Mesir dlm bidang Syariah...



ni plak saya...anis syazwanie nur bt k
amaruddin...dilahirkan pada 19/10/88....anak kedua....skrg berumur 21 tahun...study di UKM....


yg akhir sekali....Qusyairie nur b. kamaruddin...dilahirkan pada 17/10/90....anak ketiga... tgh bertungkus-lumus menuntut di tahun akhir di Sek.agama Melele...kodiang, kedah....

"selamat hari lahir"

ok!!! sampai disini saja....

Selasa, 27 Oktober 2009

final exam...


salam....
minggu exam....wah! kepala semakin berat....x tau la berapa kilo dah..huhuhhhh...alhamdulillah...baru lepas 2 paper ( STI n Akhlak Tasawwuf)... ade lagi 7 paper yg akan menyusul tidak lama lagi...so teruskan perjuangan!!! yg dah lepas jgn diingat lagi...masih bnyk lagi paper yg memerlukan saya berfikiran waras ktk menjawab.... tp ini x bermakna kita kene lupakan pkr yg lalu ....yg penting!!!ilmu yg kita ade waktu nak menjawab tu masih still ade lagi dlm fikiran dan teruskan mencari dan mmperkembangkan ilmu tersebut.....

ok la...ari ni 27 /10..em...nak masuk bulan 11 dan x lama lagi... exam yg dikatakan penentu kejayaan kita iaitu SPM akan tiba....so, adik2 yg mnduduki SPM n STPM mesti tgh study hard kan skrg ni.. teruskan perjuangan.. ha!!!di kesempatan ini, saya nak pesan kat adik saya.. "Qusyairie.. jgn dok main n keje ja!!nak exam dah ni!!awak tu bukannya muda lagi!! study rajin2..baca buku bnyk2....itu ja jawapan yg hang kene jawab dlm exam nnti...jgn jwab ikut pikiran hang ja!!!

em....ok!!dah macm mak org la plak!!!huhuhh....xpe!!!praktik tuk masa depan .... sebelum tu saya nak bagi la bbrp tips yg boleh kita kongsi bersama

"sebelum baca buku dan mula menjawab soalan..kita bolehlah sedekahkan al-Fatihah kepada guru yg mengajar dan juga kepada kedua ibubapa kita..."

"tulis niat dan azam pada sehelai kertas dan tampal..boleh menjadi motivasi pada kita" (tulis BESAR2 biar terang skit)

"sebelum melangkah ke dewan peperiksaan banyakkan berdoa dan beristighfar supaya Allah memudahkan kita untuk menjawab soalan...hanya Allah yg mmpu memberi dan melenyapkan apa yg Dia anugerahkan.."

p/s: salam peperiksaan....sama2 la kita mencipta kejayaan!!!

Khamis, 15 Oktober 2009

video family

video

Sabtu, 10 Oktober 2009

projek batik....



salam.............
ari ni 11/10/09.....semalam 10/10 ulangtahun hari lahir -YEOP..selamat hari lahir yg ke-22, harap panjang umur dan dimurahi rezeki...serta didoakan semoga tahun depan dapat la naik tahun...dah 4 tahun kat sana!!

ok la hari ni saya nak tunjuk la projek batik saya...rasenya ni last projek bg sem ni...ntah la diharapkan sem depan saya dapat belajar la sungguh2..asik main ja dlam kelas batik ni..."saya kureng minat skit dalam bidang seni ni"
sebelum tu saya nak ucap la trima kasih pada cikgu coz belanja kitaorg makan pizza.."sedap tu" dan x lupa juga pada akak2 dan mmber yg sponsor dlm majlis tadi.. .
di sini saya nak tunjuk la produk batek saya..... jeng2 ""tudung batek" huhhhuhhh...korang rase la sapa la yg nak pakai tudung cam ni...cam lawak ja!!hihhiihii... disebbkan itu la sy terpaksa menjadi model sementara bg mmperkenalkan produk yg di reka oleh saya dan dibantu oleh k.sri and mila ....""thankz la korang coz bg support""

proses pembuatan:


1) utk background celup ngan kaler biru..."jgn terang sgt"

2)proses ikat dan celup
-first -colour ungu-pink-biru
3)pastikan ia nya kering dahulu sbelum memakai...

inilah antr proses yg dilakukan oleh saya..tp x abis lg la..bnyk lagi ....antaranya:

-kene sapu fixer @ bahan untuk mematikan warna "x sure ejaannya dlm BI..kat kelas main sebut ja!!"
-basuh

-sidai @jemur
-jahit tepi and buh skaf mcm tudung ARINI.."ala tudung yg famous skrg!..."
-iron
last sekali baru la antar kat cikgu utk dinilai....

Jumaat, 9 Oktober 2009

KPIPM

Rabu, 7 Oktober 2009

assignment...............




salam........
bersua lagi......dah lame x update blog....ntah la nak kata busy x jgak..maybe kepala ni bnyk sgt masalahnya sampai xde mase nak pikir wat blog...
buat sahabat2 yg sentiasa memberi cadangan dan setia mmbaca blog saya ni syukran diucapkan....
rasenya belum terlewat lagi nak m"ucapkan
"selamat hari raya maaf zahir dan batin..."
sebelum tu saya memohon kemaafan kpada mmber2 saya coz ramai yg bertanya "anis, nape blog ko x leh masuk?" s'benarnya saya privatekan blog saya ni sementara waktu coz ade reason yg mnyebabkan saya berbuat demikian....bukan xnak berkongsi blog ngan mmber yg lain tp blog saya ni lebih m'nyerupai diari dan saya bnyk mnceritakan perihal diri sendiri...so segan la klu semua org tahu kecuali la dah abis belajar nnti.....

assignment.........wah!!! terlalu bnyk assgment yg belum saya selesaikan lagi...
kepala ni rase t'sgt la beratnya...
antara asgment yg mesti saya siapkan:

1) terjemahan teks tutor akhlak al-Quran
2) pgajian Qiraat
3)tokoh tasawuf
4)kepimpinan dan interpersonal (u2) laporan interview
5)ringkasan isu2 kontroversi khulafa'ar-rasyidin
6)maharat
dan terakhir asgment yg paling memeningkan kepala dan paling bnyk
7)
BATIK

agak2 korang la boleh x saya abiskan semua asgment ni dlm 2 mggu ni or before 26/10........
oleh itu..marilah sama2 kita berdoa "YA ALLAH ! YA TUHAN KAMI! ENGKAU PERMUDAHKANLAH URUSAN KAMI DAN BERIKANLAH KEKUATAN UNTUK KAMI MENERUSKAN PERJUANGAN DIDUNIA INI!! amin...amin ya rabbal'alamin......

p/s: gambaq waktu nak bertolak pi kelantan.....