Ahad, 2 April 2017

trip ke bandung 2017 (1)

Salam
alhamdulillah.. masih diberikan rezeki hidup di dunia ini..sudah masuk 2017 tahun ini dan umur pun sudah bertambah ke 29 tahun. Catatan memori kadang-kadang perlu ditulis bagi menghargai keindahan yang diberi. Trip ke bandung menjadi tajuk kali ini. ok..jom start..
 Percutian ini bermula dengan ajakkan Imah yang mengajak kami bercuti bersama trip kawan-kawan sekolah kakaknya. Saya dan k. aisyah bersetuju sahaja memandangkan yang kami memang suka berjalan dan ada passport. tu yang penting.. ok..setelah bersetuju maka nama pun di daftarkan. masuk bulan ke 2, k.aisyah tidak jadi pergi kerana rasa serba salah syok sendiri tanpa keluarga. tak mengapa kami faham. kami pun rasa jugak..hehe.. Maka, bayaran deposit sebanyak RM 500 dibayar. + RM377=RM877 (full)




Penerbangan pergi kami dari KL- JAKARTA pada 20 Mac 2017 pukul 1.55 petang. Hahaha .. saya yang konon-konon berpengalaman turun naik flight ni bertolak dari rumah pukul 11.00. Rawang-KLIA2 dalam 1 jam setengah je so kalau keluar lambat pun takpe kan!! lagipun ko takde bagasi pun..sekali kau...padan muka..dah menyusahkan orang lain. dah pergi in group so ko ambil bagasi atau tak ko kena daftar sama. nasib baik pihak airasia lepaskan dorang daftar tanpa saya. fuh..tu 1..lagi 1 yang tak sangka airport international ni banyak check in la. rasa-rasa dekat 3@ 4 kali sampai akhirnya ko naik kapal terbang dengan tenang. Alhamdulillah...

Kami tiba di aiport Soekarno Hatta pada pukul 2.45 waktu indonesia (3.45 Malaysia) dengan selamat. Aiportnya nampak kecil namun lengkap. Tidak ramai sangat orang waktu ketibaan kami. Dalam pukul 4.30 atau lebih setelah semua urusan selesai kami tunggu di luar airport untuk menunggu pemandu yang telah ditempah untuk percutian ini. 2 orang pemandu yang ada ini  juga merangkap pemandu pelancong  kami. perjalanan kami diteruskan ke Bandung yang mengambil masa kira-kira 3 jam. sori.. bukan 3 Jam tapi 6 jam sebab jem yang sangat-sangat lama macam nak balik raya. hahaha..Jakarta ini sepertinya Kuala Lumpur. betul kata dzawin (MLM2017) kalau KL orang kata jem di Jakarta lagi 2 kali ganda jemnya. Maka berzikirlah sepanjang jalan itu..hahaha
sebelum sampai di Bandung, Kami berhenti makan dulu di RNR bukan rehat dan rawat tapi rest area untuk makan dan solat. Lupa nak bagitahu yang saya dah tukar duit sebanyak 2 juta ..banyaknya...hahaha (RM680)


Saya makan ayam penyet 35000 rupiah mbak!


Ni menu yang ada. rasa-rasa yang pernah makan tu boleh la order kalau tak tau tak payah la nak try-try maybe next time.

Akhirnya kami tiba di hotel dalam pukul 9 lebih rasanya. alhamdulillah. semuanya dipermudahkan masa hari pertama. 

Bahagian dalam hotel.

Kaunter pendaftaran. ala-ala library Harry Potter..

ok,,,sambung nanti untuk hari kedua. 

Sabtu, 14 November 2015

Umur Kehidupan

Salam..
alhamdulillah masih diberikan waktu dan masa untuk meneruskan hidup di dunia ini. Sudah hampir ke penghujung tahun 2015 dan seperti biasa semua guru -guru akan sibuk dengan pelbagai tugasan yang belum selesai. Aku juga seperti itu, namun masih mempunyai ruang untuk mengupdate blog aku yang comel ini.
Setiap manusia mempunyai motivasi dalam hidupnya sama ada dari family, rakan-rakan, orang yang tercinta atau disukai atau ayat-ayat yang terbina dari si pengarang yang bijaksana. Hari ini aku mendapat motivasi hidup dari ayah aku pagi yang dishare di dalam whatsapp :


selepas maghrib tadi sempat aku membaca surah al-anám berserta maksud dan terhenti pada ayat 60:


uqèdur Ï%©!$# Nà69©ùuqtGtƒ È@ø©9$$Î/ ãNn=÷ètƒur $tB OçFômty_ Í$pk¨]9$$Î/ §NèO öNà6èWyèö7tƒ ÏmŠÏù #Ó|Óø)ãÏ9 ×@y_r& wK|¡B ( ¢OèO Ïmøs9Î) öNä3ãèÅ_ótB §NèO Nä3ã¤Îm;oYム$yJÎ/ ÷LäêZä. tbqè=yJ÷ès? ÇÏÉÈ  

60. dan Dialah yang menidurkan kamu di malam hari dan Dia mengetahui apa yang kamu kerjakan di siang hari, kemudian Dia membangunkan kamu pada siang hari untuk disempurnakan umur(mu) yang telah ditentukan[481], kemudian kepada Allah-lah kamu kembali, lalu Dia memberitahukan kepadamu apa yang dahulu kamu kerjakan.


[481] Kamu ditidurkan di malam hari dan dibangunkan di siang hari, supaya dengan perputaran waktu itu habislah umurmu yang telah ditentukan.


Kedua-dua ini adalah ayat motivasi bagi meneruskan kelangsungan hidup aku yang adakalanya dipenuhi dengan perkara-perkara yang tidak berfaedah dan kesunyian. Cerita pasal kesunyian, semua orang melaluinya sampai update facebook benda pelik-pelik. Aku bersyukur kerana dikurniakan dengan pekerjaan yang tidak akan kesunyian.

Biarlah satu dunia tidak memperdulikan kita namun anak kecil yang sentiasa jujur  ini akan sentiasa mengembirakan dan memenuhi semua perasaan di dalam hati aku. ok lah di penghujung tahun 2015 ini aku kongsikan gambar-gambarku di Bumi SK Sematan. 


                                                
                                             Majlis Khatam al-Quran Peringkat daerah


                                         Kem Bestari Solat Siri Akhir (Mandi jenazah)

                                                   
                                                            Senamrobik Sukan Tahunan 



                                             Majlis Khatam al-Quran Peringkat Sekolah


                                                                  Rombongan tahun 6

                                                   erm...tahun depan dah 28..acaner tu??




Ahad, 4 Oktober 2015

Novel Melayu

... jangan baca kalau anda bukan peminat atau pembaca novel novel melayu


Salam..
Perjalanan hidup manusia ibarat sebuah kisah yang direka oleh penulisnya. Ada gembira, sedih, sakit dan bermacam-macam lagi. Ini semua melibatkan hati dan perasaan yang hanya dimiliki oleh makhluk yang bergelar 'manusia". Saya pminat novel melayu. Ada novel yang tinggi tahap penceritaanya dan terlalu matang untuk dibaca oleh sesetengah insan. Namun begitu, ada juga yang agak kebudak-budakkan sehingga kisah ianya tidak layak untuk dijadikan sebuah novel cinta dewasa.

Semua orang layak untuk menulis begitu juga saya. Ada idea terus tulis. Namun penulis itu hendaklah fikir siapa pembacanya. Seperti saya yang menulis blog sendiri, saya menulis mengenai kisah hidup saya sendiri. Tidak melibatkan orang lain. Jadi tidak ada orang kedua atau ketiga. hanya satu iaitu saya sendiri. Manakala penulis novel membuat novel untuk pembacanya. Jadi dia perlu memikirkan tentang pembacanya dan bukan syok sendiri mereka-reka ayat yang pelik. Ada banyak watak yang perlu diwujudkan dan mempunyai identitinya yang tersendiri. kisah perlulah ada jalinanya antara satu sama lain. Menulis novel bukanlah satu kerja yang senang. Memerlukan kajian dan penelitian yang lebih. Itulah pengorbanan bagi seorang penulis yang berkualiti.

Saya kadang-kadang geram bila pergi ke kedai buku, terlalu banyak novel dengan cerita yang lebih kurang. Tidak salah jika ingin tema dan kisah yang sama, namun tahap penulisan matang diperlukan oleh pembaca seperti saya. Ini kisah cinta dewasa bukan cinta monyet yang tulisannya tidak menunjukkan pertanggungjawaban di setiap kata yang diluahkan. Baiklah sampai disini luahan saya sebagai peminat novel melayu kini. Sekian :)



Sabtu, 27 Jun 2015

#Syukur Selalu

As-salam..
post yang ketiga untuk tahun 2015. Jari ni makin hari makin lambat menaip sebab dah takde assignment macam zaman belajar dulu. #Syukur Selalu menjadi tagline TV3. alhamdulillah, kalimah yang sememangnya patut ada dalam diri setiap insan yang masih hidup di dunia ini.
Di bulan Ramadhan yang mulia ini, aku sentiasa memikirkan tentang kebesaran Allah Taála. Ketika solat terawih kita seringkali terleka dan tergelincir hingga terlalu memikirkan tentang dunia. Ya dunia. Terlalu memikirkan tentang bebanan kerja, ketidakpuasan hati terhadap pelbagai perkara, mengingati perkara-perkara lepas dan sebagainya. Cuba untuk khusyuk namun terleka jua. Sewaktu inilah teringat saya dengan pesanan Ustaz\ustazah bagaimana mahu khusyuk ketika solat.
Ada 2 cara:
1) Solatlah seakan-akan Allah melihat kamu dan kamu berhadapan dengan Tuhan yang Maha Kuasa.
2) Memikir dan memuji kebesaran Allah.

Allahuakhbar..Allahuakhbar...Allahuakhbar..

Setiap manusia ada harapan dan juga impian yang ingin diperolehi. namun tidak semuanya dapat. Redha itu penting. Sangat penting bagi kita untuk menguatkan emosi dalaman kita. Saya suka membaca kisah orang dan menonton drama. Rata-ratanya mempunyai masalah tersendiri. Cuma bagaimana seseorang itu berhadapan dan menyelesaikan masalah, itu saya tidak tahu. Apa yang saya tahu kebanyakkannya antara mereka ini tidak pandai bersyukur dan tamak.
kurniaan Allah itu perlu disyukuri dan dihargai. Kesihatan, kekayaan, kasih sayang, ilmu dan sebagainya antara kurniaan Allah. Tetapi manusia selalunya tamak. semuanya hendak lebih. Saya selalu berfikir tentang kesederhanaan. Orang yang hidup dalam kesederhanaan ini biasanya selamat. selamat dalam semua perkara. Namun ibarat kata orang "takde cabaran hidup". Tidak mengapalah, itu memang rezeki dia. Bagi yang inginkan cabaran, bersedialah untuk tumbang dan bangun secara tiba-tiba. Jangan merungut @ menyalahkan sesiapa. Ini hidup anda. Anda yang bina sendiri. Tanamkan dalam diri bahawa apa yang berlaku semuanya qada'dan qadar dari Ilahi.
 Ingat Rukun Iman.
Beriman kepada Allah, beriman kepada Malaikat, beriman kepada kitab, beriman kepada Rasul, beriman kepada hari kiamat dan terakhir beriman kepada Qada'dan Qadar. Perkara ini bukan sekadar untuk  di hafal semasa sekolah rendah sahaja tetapi perlu dikaji, di fahami dan diyakini. hidup dan mati kita untuk Islam.
itu sahaja luahan yang ingin diluahkan.

#Syukur Selalu



p\s: syukur dikurniakan insan-insan yang terbaik di sini:)

Khamis, 29 Januari 2015

Anugerah Allah

salam..
permulaan persekolahan yang agak sibuk dengan alasan kekurangan guru. Boleh diterimakan??..orang kalau rajin kerja untuk 10 orang pun dia boleh buat tanpa banyak bunyi. tak macam saya..banyak sangat bunyi.. hehehehe
.ok lah..hari ni nak cerita pasal anak murid saya yang agak special sikit, bagi saya la..apa yang specialnya?? ok..check downlist di bawah:
1) mula -mula masuk..budak-budak ni akan buat tak tahu je, sibuk buat hal masing-masing dengan berlari kesana -sini bergaduh dan sbgnya.
2)sakit kepala mula terasa, terus naikkan suara dan meminta murid berdiri, bagi salam dan baca doa. waktu ni jangan harap la yang mereka akan terus buat. kene bergerak ke belakang dan arahkan semua ke depan, berdiri dan tadah tangan. baca doa. huhuhu ..lepas step pertama.
3)start mengajar. kadang-kadang kita ni punya la fikir macam-macam kaedah dan teknik yang dapat menarik perhatian murid. tapi x jadi jugak sebab budak-budak ni aktif dia lain macam. mulut tu tak reti-reti nak tutup bercakap je.
4) usik-usik kawan..last-last bergaduh.
5) aku rase malas nak cerita..sebab macam sama je dengan pengalaman cikgu-cikgu yang lain. korang taip je pengalaman mengajar, pening melayan karenah budak & blah-blah..
walaupun kerja guru ni boleh menyebabkan aku stress tapi  bila tengok muka diorang suka dan gembira di sekolah, rasa seronok la pulak. sekolah kan tempat yang selalu di kenang-kenang kita bila dah tua ni. so, ibubapa di luar sana biar la anak-anak anda rasai semua pengalaman yang ada di sekolah sama ada suka atau sakit. kerana semuanya dapat mendidik kita menjadi manusia yang berguna di kemudian hari.
ok, di sini aku selitkan gambar anak-anak murid aku yang comel ni.








Khamis, 8 Januari 2015

TAHUN 2015

ALLHAMDULILLAH.....
Segala puji bagi Allah yang telah mengurniakan kesihatan yang baik kepada saya yang telah menginjak pada umur 27 tahun pada tahun ini. walaupun sudah setahun tidak menulis\menaip dalam blog ini, kisah dan perjalanan hidup saya masih sama. Saya berkerja sebagai guru j-QAF di SK Sematan, Sarawak. baru 9 hari masuk tahun baru, belum ada apa-apa cerita lagi melainkan makan, tidur dan tengok tv. Sesi persekolahan ditangguhkan seminggu dan saya masih berterusan mood malas.
ok lah, saya cuba ingat semula kisah perjalanan pada tahun 2014.

                                                              AWAL TAHUN
                                                                pindah semula

Saya sebelum ini ditempat di SK Sebat ketika menjawat jawatan Guru Interim (Guru Sementara). tidak lama 3 bulan sahaja, namun gelodak perasaan ni lain macam ketika berada di sana. padahal kawan-kawan yang lain ditempatkan di sekolah yang lain juga. walaupun tidak jauh, namun perbezaan sosio-budaya di sana (ayat skema sgt!!) yang agak akrab hubungan di antara guru-guru membuatkan saya tidak duduk senang@ senang duduk??. payah sungguh nak sesuaikan diri bagi orang yang jenis sombong dan pendiam ni. Walaubagaimanapun, lama-lama ok la. Bila sudah hadam dan serasi saya ditempatkan semula ke SK Sematan. em...jodoh kuat dekat sini ye..takpe kita tengok berapa tahun kat sini...





                                                               PERTENGAHAN TAHUN
                                                      Guru pengiring pertandingan ke Sibu



hehehehe...ni kira kenangan manis jugak la tahun 2014. Memang dah lama berhajat nak pusing-pusing sarawak yang luas ni. tapi apakan daya, hamba seorang perempuan yang tidak mempunyai muhrimnya di sini..hahahaha..kesempatan yang diberikan segera disambut kala tidak mempunyai apa-apa kerja yang menuntut keberadaan kita di situ. hubungan yang terbina bersama murid juga semakin akrab. saya sebenarnya suka geng dengan budak-budak. asalkan tak naik kepala sudah la. tapi kerjaya sebagai guru menghadkan kita daripada terlalu rapat dengan murid. takut terpilih kasih pulak dengan mereka. banyak perbezaan antara sini dan semenanjung. walaupun saya selalu naik bas dari UKM ke Jitra yang mengambil masa 7-8jam perjalanan, tapi jalan di sana lancaaaaar dan relaks je sampai tidur 10x round pun takpe. tapi perjalanan ke sibu yang mengambil masa yang sama menyebabkan kepala saya berpusing-pusing (ninonino!!) n nak termuntah sebab jalan gedebak-gedebuk..hehehehe..jangan marah...ni pengalaman saya..hehehe


                                                            AKHIR TAHUN
                                                 bercuti bersama keluarga tanpa yop (manau)


kali kedua ke langkawi. best sangat2. walaupun tak pergi mana pun.hehehe..sebab ni percutian yang paling lama 4 hari 3 malam. kami bertolak dari rawang pukul 2 pagi hari khamis malam jumaat. singgah di kuala kangsar amik jantan teruskan perjalanan. sampai kuala perlis pukul 7.30 pagi hari jumaat. first time beli tiket naik feri dalam keadaan ramai orang dan tiket pagi dah habis. sampai kaunter tanya paling awal pukul berapa?11.30. ok set. 6 tiket. sementara nak tunggu tu, kami pergi sarapan dulu. lepak-lepak dalam kereta sambil cuba nak tidur sebab semalaman tak tidur. pukul 11 gerak ke jeti. alhamdulillah, perjalanan ok. sampai sana terus check in my hotel langkawi. lepak-lepak dan tidur. sejuk giler aircond dan tak boleh tidur. nasib baik hotel ni ada astro warna. layan lawak2 yang ada la. malam pi makan n jalan-jalan kat situ,esok nya pagi tak buat apa. tidur sahaja. ayah pegi kursus. lupa nak cakap, ayah sebenarnya ada kursus kat langkawi tu sebab boleh terpergi langkawi..hehehe. dalam pukul 2 lebih gerak nak pergi underwater world. dah lama nak pergi tengok pingu (nok2 < nak mamam..hehehe )penguin. baru kali ni dapat, alhamdulillah! masa kat situ ada pulak tempat tuk orang bergambar dengan ular, so cabar diri boleh pegang ular tak sebab saya geli n tak boleh pegang binatang berbulu. rase pegang ular cam mana yerk??em..boleh la..kulit dia keras tapi macam lembik-lembik bila di picit-picit.. ala, macam pegang handbag kulit ular penuh duit dalamnya..hahahaha..hari kedua..eh silap hari ketiga naik cable car. tapi ada kejadian yang menakutkan berlaku dan meninggalkan parut di dahiku dan juga parut ingatan kami sekeluarga. alhamdulillah, masih diberi rahmat dari Allah  bukan rezeki gamaknya tak dapat naik. hari terakhir, shopping!!. tak beli mendapun coklat..coklat..coklat..dan coklat..makan la coklat banyak2 sebab dah beli..hehehehe..bagila kat kawan-kawan sikit kan!!hehehe..
ok lah..saya akan meneruskan penulisan di blog untuk masa akan datang. insyaallah:)

Ahad, 17 Februari 2013

Gambar Menarik

AS-SALAM

Gambar-gambar yang mempunyai pelbagai kenangan terindah


bajet model muslimah hahaha....orang lain boleh buat aku pun nak gak!!!


kali pertama naik flight. 


konvokasyen UKM 2011


tiba di Sematan, lundu, sarawak. bersama mak angkat yang sporting. 

  Keluarga Kamaruddin  2012